Opis
Kłącze tataraku, suplement diety w postaci sypkich ziół do zaparzania. Przeznaczony dla dorosłych i osób powyżej 12. roku życia.
Zastosowanie
Uzupełnienie codziennej diety w kłącze tataraku.
Zalecane spożycie
- 1/2 łyżeczki produktu (1,5 g) zalać 1 filiżanką wody (150 ml). Zagotować i utrzymywać we wrzeniu bez przykrycia przez ok. 15 minut, a następnie przecedzić.
- Otrzymany odwar uzupełnić wrzącą wodą do początkowej objętości (150 ml), a następnie gotować przez 2 h na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia, uzupełniając wrzącą wodą do początkowej objętości. Otrzymany odwar pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Porcja dobowa to 40 ml uzyskanego odwaru. Pozostałą objętość należy niezwłocznie po wystudzeniu umieścić w szklanym naczyniu, szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce. Odwar może być spożyty w kolejnych 2-3 dniach po lekkim podgrzaniu.
Skład
Wysuszone, rozdrobnione kłącze tataraku (Acorus calamus L.) – 100 %
Przechowywanie
- W suchym miejscu, chronić od światła.
- W sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenia i środki ostrożności
- Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
- Nie stosować u dzieci poniżej 12 r. ż.
Dodatkowe informacje
- 40 ml odwaru z kłącza tataraku, otrzymanego zgodnie z przepisem, stanowi dzienną porcję do spożycia.
- Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
- Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
- Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.