Co to jest czosnek?
Allium sativum to wieloletnia roślina z rodziny amarylkowatych ( Amaryllidaceae ), klasy roślin cebulowych, do której należą szczypiorek , pory , cebula , szalotki i szczypiorek . Chociaż jest często stosowany jako zioło lub przyprawa, czosnek jest botanicznie uważany za warzywo. I w przeciwieństwie do innych warzyw, jest bardziej prawdopodobne, że zostanie dodany do potrawy z innymi składnikami, niż gotowany samodzielnie. Czosnek rośnie pod ziemią w formie cebuli. Ta cebulka ma długie zielone pędy, które wyrastają z góry, podczas gdy jej korzenie rozciągają się w dół. Roślina czosnku pochodzi z Azji Środkowej, ale rośnie dziko we Włoszech, a także w południowej Francji. Czym jest ząbek czosnku? Bulwa czosnku pokryta jest kilkoma warstwami niejadalnej, papierowej skórki, która po zdjęciu odsłania do 20 jadalnych cebulek zwanych ząbkami. Jeśli chodzi o liczne rodzaje czosnku, czy wiesz, że istnieje ponad 600 odmian tej rośliny? Ogólnie rzecz biorąc, istnieją dwa główne podgatunki: sativum (miękkoszyjkowy) i ophioscorodon (twardoszyjkowy). Łodygi tych rodzajów roślin są różne, przy czym łodygi miękkoszyjkowego składają się z liści, które pozostają miękkie, podczas gdy twardoszyjkowego są sztywne. Łodygi czosnku twardoszyjkowego mogą być dodawane do potraw ze względu na ich łagodny, słodki, a nawet pieprzny smak.
Jakie korzyści zdrowotne ma czosnek?
Czosnek był używany zarówno w medycynie, jak i jako żywność lub przyprawa, od zarania dziejów. Starożytne teksty medyczne z tak odległych miejsc jak Egipt, Chiny, Indie, Grecja i Rzym omawiały medyczne zastosowania czosnku. Biblia i Koran wspominają o nim, a chociaż roślina pochodzi z Azji Środkowej, w grobowcu króla Tuta znaleziono ząbki sprzed ponad 3000 lat. Czosnek należy do rodzaju Allium, do którego należą również cebula, szalotka, por i szczypiorek. Niektórzy inni członkowie tego rodzaju mają pewne właściwości zdrowotne wspólne z czosnkiem. Jego potencjalne korzyści obejmują:
- zdrowie serca - naukowcy z Emory University School of Medicine odkryli, że składnik olejku czosnkowego, diallilotrisulfid, pomaga chronić serce po zawale serca i podczas operacji serca. Myszy, którym podano ten składnik po zawale serca, miały o 61% mniej uszkodzeń dotkniętej tkanki serca niż myszy nieleczone. Badania sugerują również, że składnik ten może zmniejszyć powiększenie serca w mysim modelu niewydolności serca. Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć wpływ na ludzi. Suplementy czosnkowe, a w szczególności ekstrakt ze starzonego czosnku, również wykazały obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Wydaje się, że robi to częściowo poprzez zapobieganie zwężeniu naczyń krwionośnych. Podczas gdy efekty czosnku są porównywalne do efektów standardowych leków na ciśnienie krwi, stwierdzono, że osoby z niewystarczającym poziomem witaminy B mogą nie odczuwać tej korzyści. Stwierdzono również, że olej czosnkowy chroni przed kardiomiopatią, rodzajem przewlekłej choroby serca, która jest główną przyczyną śmierci pacjentów z cukrzycą. Kiedy myszy z cukrzycą były karmione olejem czosnkowym, rozwinęło się u nich więcej zmian związanych z ochroną serca niż u myszy z cukrzycą w grupie kontrolnej. Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć wpływ na ludzi,
- zmniejszone ryzyko infekcji - czosnek jest powszechnie znany ze swojej zdolności do zwalczania bakterii, wirusów, grzybów, a nawet pasożytów. Jedno z badań wykazało, że allicyna, aktywny składnik świeżo zmiażdżonego czosnku, ma właściwości przeciwwirusowe i jest również skuteczna przeciwko szerokiej gamie bakterii, w tym wielelekoopornym szczepom E. coli. Odkryto również, że allicyna ma właściwości przeciwgrzybicze, w tym przeciwko Candida albicans, która powoduje zakażenia drożdżakowe. Jej działanie przeciwpasożytnicze pomaga zwalczać główne pasożyty jelitowe, w tym Giardia. Inne badania wykazały również, że allicyna może pomóc zahamować wzrost bakterii Staphylococcus aureus opornego na metycylinę (MRSA),
- zmniejszone krzepnięcie krwi - wiele badań wykazało, że czosnek może zmniejszyć ryzyko tworzenia się skrzepów krwi. Może to również stanowić ryzyko dla niektórych osób. Jedno randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą wykazało, że ekstrakt z czosnku, w przeciwieństwie do świeżego czosnku lub innych suplementów czosnkowych, nie zwiększa ryzyka krwawienia u pacjentów przyjmujących warfarynę,
Czy jedzenie surowego czosnku może być szkodliwe?
Przyjmowany doustnie surowy czosnek może powodować:
- uczucie pieczenia w ustach lub żołądku,
- nieświeży oddech,
- zgaga,
- wzdęcia,
- mdłości,
- wymioty,
- zapach ciała,
- biegunka
Prawdopodobieństwo wystąpienia tych skutków ubocznych wzrasta wraz ze wzrostem spożytej ilości. Ogólnie rzecz biorąc, czosnek w jakiejkolwiek postaci może zwiększyć ryzyko krwawienia, ponieważ działa jako naturalny rozrzedzacz krwi. Porozmawiaj ze swoim lekarzem przed spożyciem surowego czosnku, jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew. Ze względu na obawy dotyczące krwawienia, przestań przyjmować warzywo co najmniej dwa tygodnie przed planowaną operacją. Uważa się, że warzywo to jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią w ilościach spożywczych, ale może być niebezpieczne w ilościach leczniczych. Przyjmowany doustnie w odpowiednich, małych ilościach przez krótki okres czasu, jest uważany za bezpieczny dla dzieci. Jednak nigdy nie należy podawać go dzieciom w dużych dawkach. Jeśli masz jakiekolwiek problemy żołądkowo-jelitowe, ważne jest, aby wiedzieć, że surowy czosnek może podrażniać przewód pokarmowy. Osoby z wrzodami powinny najprawdopodobniej unikać tego warzywa na surowo. Aby uniknąć nasilenia problemów żołądkowo-jelitowych, nie jedz surowego czosnku na pusty żołądek. Może powodować poważne, oparzenia skóry, jeśli zostanie zastosowany bezpośrednio na skórę, więc zachowaj ostrożność w kontakcie ze skórą. Przed spożyciem surowego czosnku skonsultuj się z lekarzem, jeśli cierpisz na niskie ciśnienie krwi, wrzody lub inne problemy żołądkowo-jelitowe, problemy z tarczycą lub jakiekolwiek inne przewlekłe problemy zdrowotne.
Skonsultuj się z lekarzem przed zażyciem leku, jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki, zwłaszcza te wymienione poniżej:
- leki rozrzedzające krew,
- izoniazyd (Nydrazyd),
- tabletki antykoncepcyjne,
- cyklosporyna,
- leki na HIV/AIDS,
- niesteroidowe leki przeciwzapalne.
Oto najlepsze sposoby, aby zapobiec potencjalnym negatywnym skutkom ubocznym:
- spożywaj w kulinarnych dawkach,
- jedz tradycyjne przepisy,
- unikaj spożywania dużych ilości surowego czosnku.