Czym jest spirulina?
Spirulina to niebieskozielone algi, które są pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i białka. Ma długą historię jako super żywność. Spirulina, którą po raz pierwszy spożywali starożytni Aztekowie ze względu na jej wartości odżywcze, ostatnio była używana jako suplement dla astronautów NASA w misjach kosmicznych. Obecnie badania potwierdzają wiele potencjalnych korzyści spiruliny, a naukowcy nadal badają jej potencjał w leczeniu problemów zdrowotnych. Spirulina jest dostępna w postaci proszku, kapsułek i tabletek, a także jest dodawana do niektórych batonów proteinowych, koktajli i soków.
Jakie właściwości odżywcze ma spirulina?
Jedna łyżka spiruliny zawiera:
Kalorie: 20
Białko: 4 gramy
Tłuszcz: 1 gram
Węglowodany: 2 gramy
Błonnik: 0 gramów
Cukier: 0 gramów
Spirulina jest dobrym źródłem:
- Tiaminy (witamina B1)
- Ryboflawiny (witamina B2)
- Niacyny (witamina B3)
- Miedzi,
- Żelaza
Spirulina zawiera również magnez . Ten minerał wspomaga normalne codzienne funkcje, takie jak ruchy mięśni i bicie serca. Jest również odpowiedzialny za produkcję białka i wytwarzanie energii – ale większość ludzi nie otrzymuje go wystarczająco dużo w swojej diecie.
Jakie są potencjalne korzyści zdrowotne spiruliny?
Spirulina jest bogatym źródłem witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Zawiera również dużo białka roślinnego fikocyjaniny, która ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Składniki odżywcze zawarte w spirulinie przynoszą szereg korzyści zdrowotnych:
- właściwości przeciwnowotworowe - wiele przeciwutleniaczy w spirulinie ma działanie przeciwzapalne. Przewlekły stan zapalny przyczynia się do raka i innych chorób. Odkryto, że fikocyjanina nie tylko zmniejsza stan zapalny w organizmie, ale także blokuje wzrost guza i zabija komórki rakowe. Białko wzmacniające odporność jest badane pod kątem jego potencjału w leczeniu raka,
- zdrowie serca - badania wykazały, że białko w spirulinie może zmniejszyć wchłanianie cholesterolu przez organizm , obniżając jego poziom. Pomaga to utrzymać tętnice w czystości, zmniejszając obciążenie serca, które może prowadzić do chorób serca i zakrzepów krwi powodujących udar. Fikocyjanina obniża również poziom trójglicerydów . Są to tłuszcze we krwi, które mogą przyczyniać się do twardnienia tętnic, zwiększając ryzyko chorób serca, cukrzycy i zapalenia trzustki . Spirulina zwiększa również produkcję tlenku azotu w organizmie, co pomaga rozluźnić naczynia krwionośne. Badania pokazują, że może to obniżyć ciśnienie krwi , zmniejszając ryzyko chorób serca.
- ulgę w alergii - przeciwzapalne działanie przeciwutleniaczy spiruliny może pomóc w przypadku alergii wywołanych pyłkami, sierścią zwierząt i kurzem. Jedno badanie wykazało, że objawy takie jak zatkany nos , kichanie i swędzenie zostały znacznie zmniejszone, co sugeruje, że spirulina może być dobrą alternatywą dla leków na alergię.
- wsparcie układu odpornościowego - spirulina jest bogata w szereg witamin i minerałów niezbędnych do utrzymania zdrowego układu odpornościowego, takich jak witaminy E , C i B6 . Badania wykazały, że spirulina zwiększa również produkcję białych krwinek i przeciwciał, które zwalczają wirusy i bakterie w organizmie.
- zdrowie oczu i jamy ustnej - spirulina jest skoncentrowana z zeaksantyną , pigmentem roślinnym, który może zmniejszyć ryzyko zaćmy i utraty wzroku związanej z wiekiem . Jej właściwości antybakteryjne mogą również pomóc w promowaniu dobrego zdrowia jamy ustnej. Jedno z badań wykazało, że płyn do płukania jamy ustnej wzbogacony spiruliną zmniejszył płytkę nazębną i ryzyko zapalenia dziąseł u badanych osób. Inne badanie wykazało, że obniżył ryzyko raka jamy ustnej u osób żujących tytoń.
- utrata wagi - spirulina jest źródłem białka, którego trawienie zajmuje organizmowi więcej czasu i może powstrzymać głód. Jedno badanie przeprowadzone na osobach na diecie niskokalorycznej wykazało, że osoby, które przyjmowały suplement spiruliny, zrzuciły więcej wagi i straciły więcej tkanki tłuszczowej w porównaniu do osób, które przyjmowały placebo. Spirulina może również pomóc Ci poczuć się pełniejszym i zapobiec gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, co również sprzyja utracie wagi.