Czym są probiotyki?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy (mikroby), które mogą mieć korzystny wpływ na lub wewnątrz twojego ciała. Każde ludzkie ciało jest domem dla bilionów mikroorganizmów, które żyją z nami i pomagają wspierać nasze funkcje fizjologiczne i zdrowie. Nie wszystkie mikroby, które możemy przenosić, są dla nas pomocne — niektóre bakterie mogą być szkodliwe. Ale pożyteczne mikroby, takie jak probiotyki, pomagają kontrolować potencjalnie szkodliwe typy. Produkty probiotyczne zawierają wybrane, korzystne rodzaje mikrobów, które można dodać do populacji już żyjących w twoim ciele. Wiele probiotyków to doustne suplementy, które warto przyjmować w celu zwiększenia liczby pożytecznych mikroorganizmów. Inne to produkty miejscowe, które można stosować na skórę lub błony śluzowe np. nos lub narządy płciowe. Są to miejsca, w których powszechnie żyją korzystne mikroby.
Kiedy zalecane są probiotyki?
Jeśli masz objawy dysbiozy, w układzie trawiennym lub gdzie indziej, Twój lekarz może zalecić probiotyki, aby pomóc przywrócić równowagę mikrobiomu. Jeśli niedawno miałeś chorobę lub leczenie, które osłabiło Twój mikrobiom, Twój lekarz może zasugerować probiotyki, aby pomóc go odbudować. Na przykład może zasugerować przyjmowanie lub stosowanie probiotyków po zakończeniu kuracji antybiotykowej. Niektórzy ludzie przyjmują codziennie suplement probiotyczny, aby utrzymać ogólne dobre samopoczucie. Możesz chcieć to zrobić, jeśli jesteś podatny na problemy ze zdrowiem jelit i zauważysz, że to pomaga. Zdrowy mikrobiom jelitowy może wzmocnić ogólną odporność, zmniejszyć stan zapalny i pomóc utrzymać regularne wypróżnienia. Problemy życia codziennego, takie jak stres i wybory żywieniowe, mogą osłabić mikrobiom jelitowy, a probiotyki są jednym ze sposobów, aby pomóc go przywrócić.
Które probiotyki są skuteczne?
Aby probiotyk miał jakikolwiek korzystny wpływ na zdrowie, należy wybrać:
- odmianę, która ma udowodnione korzystne działanie na organizm,
- formę bezpieczną do spożycia lub stosowania na ciele,
- zawierający żywe mikroby, które przetrwały proces komercyjny,
- te które są w stanie przetrwać podróż przez przewód pokarmowy (w przypadku doustnego probiotyku)
Do najczęściej badanych i zalecanych probiotyków zaliczają się:
- rodzaj Lactobacillus , w tym L. acidophilus, L. rhamnosus, L. casei i L. plantarum,
- Rodzaj Bifidobacterium obejmujący: Bifidobacterium longum i Bifidobacterium breve
Acidophilus (L. acidophilus) może być najbardziej znanym probiotykiem na dzisiejszym rynku, prawdopodobnie dlatego, że ma tak wiele różnych zastosowań. Acidophilus występuje naturalnie w jamie ustnej, jelitach, żołądku, płucach, pochwie i drogach moczowych i może pomóc przywrócić równowagę we wszystkich tych mikrobiomach.Wszystkie te produkty są dostępne bez recepty (OTC), w aptece, drogeriach i sklepach ze zdrową żywnością. Występują jako suplementy diety (kapsułki, płyny lub proszki) lub jako miejscowe balsamy lub kremy do różnych zastosowań. Probiotyki w mniejszych ilościach można uzyskać także z fermentowanej żywności i napojów, w tym:
- ser wiejski,
- zupa miso,
- kombucza,
- kiszona kapusta lub kimchi,
- ogórki kiszone i sok z ogórków kiszonych.
Fermentowane pokarmy i napoje to jeden ze sposobów na dostarczenie większej ilości probiotyków do przewodu pokarmowego. Przetwarzanie żywności może czasami zniszczyć te naturalne probiotyki, więc sprawdzaj etykiety pod kątem „żywych i aktywnych kultur”.