Czym jest Acerola?
Acerola (dawniej M. punicifolia) pochodzi z Indii Zachodnich. Występuje również w północnej Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej, Teksasie i na Florydzie. Ten mały krzew lub drzewo ma 5-płatkowe kwiaty w kolorze od różowego do białego. Owoce aceroli to jasnoczerwone owoce przypominające wiśnię, zawierające kilka małych nasion. Dojrzałe owoce są miękkie i przyjemne w smaku. Zawierają 80 procent soku. Owoce szybko psują się po zerwaniu z drzewa. Acerola, znana również jako wiśnia Barbadosu lub wiśnia Zachodnich Indii, jest myląco klasyfikowana jako jagoda (pomimo jej wyglądu przypominającego wiśnię). Acerola, niegdyś jadana jedynie przez rdzennych mieszkańców tych krajów, obecnie cieszy się uznaniem na całym świecie, głównie ze względu na swoje znakomite właściwości odżywcze i status super żywności.
Jakie właściwości ma Acerola?
Acerola jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Acerola jest wykorzystywana jako źródło pożywienia i soku. Ze względu na wysokie stężenie witaminy C jest również sprzedawana jako naturalny suplement zdrowotny. Acerola dostarcza innych przydatnych witamin i minerałów. Acerola zawiera od 1 do 4,5 procent witaminy C (1000 do 4500 mg/100 g) w jadalnej części owocu. To znacznie przekracza zawartość witaminy C w obranych pomarańczach (około 0,05 lub 50 mg/100 g). Zawartość witaminy C w aceroli zmienia się w zależności od dojrzałości (najwyższa w zielonych i najniższa w w pełni dojrzałych owocach). Zmienia się również w zależności od pory roku i klimatu. Analiza zawartości witaminy C w przechowywaniu aceroli wykazała, że najlepszym sposobem na zachowanie witaminy C jest mrożenie owoców w porównaniu z temperaturą pokojową lub chłodzeniem. Ponadto acerola zawiera witaminę A (4300 do 12500 IU/100 g) w ilości mniej więcej takiej samej jak w marchwi. Inne składniki to tiamina, ryboflawina, niacyna, wapń, żelazo i bioflawonoidy. Zawiera również fosfor, kwas jabłkowy, kwas pantotenowy, potas i magnez. Obecne są również cukry: dekstroza, fruktoza i sacharoza. Analiza aceroli w innym raporcie wykazała obecność białka, błonnika, lipidów i kwasów tłuszczowych. Obecny jest również cynk i inne minerały. Witamina C jest niezbędnym koenzymem, który jest wymagany do prawidłowego funkcjonowania metabolicznego. Wiele zwierząt może syntetyzować witaminę C z glukozy; jednak ludzie muszą pozyskiwać witaminę całkowicie ze źródeł dietetycznych. Niedobory tej rozpuszczalnej w wodzie witaminy powodują szkorbut. Jest to potencjalnie śmiertelna choroba obejmująca wiele układów. Suplementy diety tradycyjnie zapewniały odpowiednią ochronę przed rozwojem tej choroby. Kontrowersje skupiły się jednak na tym, czy witamina C pochodząca ze źródeł „naturalnych” jest bardziej fizjologiczna niż ta produkowana syntetycznie lub półsyntetycznie (jako kwas askorbinowy). Do tej pory nie ma wyraźnych dowodów na to, że naturalnie pozyskiwana witamina C jest lepsza pod względem skuteczności klinicznej niż syntetyczny kwas askorbinowy. Istnieje potencjalna zaleta stosowania aceroli jako źródła witaminy C. Zaletą jest to, że otrzymuje się nie tylko kwas askorbinowy, ale także kilka innych przydatnych witamin i minerałów z owocu. Nie ustalono, czy jest to lepsze niż stosowanie preparatu wielowitaminowego. Badania nie ujawniają żadnych danych klinicznych dotyczących stosowania aceroli w suplementacji witaminowej
Acerola w suplementach diety
Acerola ze względu na wysoką zawartość witaminy C, jest stosowana do produkcji koncentratów kwasu askorbinowego, suplementów i wzbogacania innych przetworzonych produktów. Ponadto, biorąc pod uwagę fakt, że witamina C z aceroli jest lepiej wchłaniana przez ludzi niż syntetyczny kwas askorbinowy (jak omówiono wcześniej), suplementy i koncentraty z aceroli stanowią atrakcyjną alternatywę dla osób z niedoborem witaminy C. Dostępne na rynku produkty to albo witamina C pochodząca z owoców aceroli, albo suplementy z aceroli, które są skondensowaną formą samego owocu. Suplementy dostępne na rynku globalnym pod różnymi markami występują zazwyczaj w postaci tabletek do ssania, tabletek do połykania, proszków i kapsułek. Wiele takich produktów ma dodane dodatkowe składniki, takie jak inne owoce i ich ekstrakty, cukry i aromaty. Należy podkreślić, że chociaż sprzedawcy twierdzą, że ich suplementy z aceroli mają kilka korzystnych efektów, nadal nie ma danych naukowych dotyczących długoterminowych badań epidemiologicznych na ludziach, które mogłyby poprzeć ich twierdzenie. W rzeczywistości cały koncentrat owocowy zawierający dodatkowe składniki wytworzony w różnych warunkach przetwarzania może mieć inną skuteczność biologiczną niż zakładano.