Czym jest czarny bez?
Czarny bez to błyszczące, okrągłe, ciemnofioletowe owoce, które od dawna wykorzystywane są w Europie i północnej Afryce. Są to owoce krzewu o nazwie czarny bez, który występuje pod naukową nazwą Sambucus nigra . Pochodzący z Europy czarny bez nie jest tym samym co amerykański czarny bez, jest innym gatunkiem, mimo wielu podobieństw do czarnego bzu. Kiedyś uważano, że czarny bez odstrasza złe duchy i zapobiega lub leczy niektóre problemy zdrowotne, takie jak przeziębienia i grypa, choroby układu oddechowego, oparzenia, zmarszczki i trądzik. Obecnie w Europie można łatwo znaleźć ciasta z czarnego bzu, galaretki, dżemy, wino i produkty lecznicze. W USA czarny bez zyskuje coraz większą popularność jako „superowoc” i jest coraz częściej doceniany za swoje właściwości prozdrowotne.
Jakie właściwości lecznicze ma czarny bez?
Czarny bez jest powszechnie sprzedawany w postaci soku, syropu, gumy, pastylek ,kapsułek, proszku i herbaty, aby pomóc w leczeniu różnych problemów zdrowotnych. Oto kilka z wielu sposobów, w jakie ta jagoda może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie:
- leczenie grypy - czarny bez był badany najszerzej jako lek na grypę . Naukowcy uważają, że czarny bez stymuluje reakcje chemiczne układu odpornościowego, przynosząc ulgę w objawach grypy i prawdopodobnie skracając jej czas trwania,
- wsparcie odporności - czarny bez może również pomóc w zmniejszeniu objawów przeziębienia . Badanie przeprowadzone wśród podróżujących samolotem sugeruje, że przyjmowanie ekstraktu z czarnego bzu skróciło czas trwania i nasilenie przeziębienia,
- obniżanie poziomu cholesterolu - czarny bez zawiera sterole . Substancje te znajdują się w roślinach i pomagają organizmowi powstrzymać wchłanianie cholesterolu. Badania pokazują, że dodanie zaledwie 2 gramów steroli do dziennego spożycia może obniżyć poziom cholesterolu LDL (czyli „złego” cholesterolu) o 5% do 15%,
- zmniejszanie ryzyka zachorowania na nowotwór - liczne badania sugerują, że przeciwutleniacze chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki w organizmie, które mogą uszkodzić komórki i ostatecznie doprowadzić do raka . Czarny bez ma około 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż większość innych jagód, a jego jedzenie może obniżyć ryzyko zachorowania na raka,
- niższe ryzyko chorób serca - czarny bez zawiera rodzaj przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami . Jeśli regularnie jesz czarny bez, te flawonoidy mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę serca,
- profilaktyka cukrzycy - polifenole to kolejny rodzaj przeciwutleniaczy obecnych w owocach czarnego bzu. Odkryto, że związki te pomagają kontrolować poziom glukozy we krwi . Polifenole w owocach czarnego bzu mogą również pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kiedy nie używać czarnego bzu?
Chociaż czarny bez jest znany ze swoich właściwości leczniczych, jest również znany z wywoływania chorób u ludzi, gdy nie jest odpowiednio przygotowany. Nigdy nie spożywaj niedojrzałego, surowego i dzikiego czarnego bzu, ponieważ może to spowodować zatrucie niską dawką cyjanku, co może prowadzić do nudności, wymiotów i biegunki. Unikaj również stosowania suplementów z czarnego bzu, jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub masz problemy z odpornością, należy to omówić z lekarzem, aby zapobiec niepożądanym skutkom ubocznym.