Jak utrzymać stały poziom cukru we krwi przez cały dzień?
Twój styl życia ma znaczący wpływ na poziom cukru we krwi. Unikanie ekstremalnych wzrostów i spadków sprawi, że poczujesz się bardziej energiczny i skupiony. Aby utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi należy przestrzegać kilku zasad:
- regularnie ćwicz - badania wykazały, że ćwiczenia pomagają regulować poziom cukru we krwi, aktywność fizyczna pomaga organizmowi uwolnić zgromadzoną w mięśniach glukozę i wykorzystać ją. Poprawia to również sposób, w jaki organizm wykorzystuje insulinę .Staraj się wykonywać 150 minut ćwiczeń sercowo-naczyniowych i dwa treningi siłowe w tygodniu,
- utrzymuj zdrową masę ciała - zapytaj swojego lekarza pierwszego kontaktu, czy masz zdrową masę ciała w stosunku do swojego wzrostu i wieku,
- zmniejsz spożycie cukru - dietetyczny cukier powoduje skoki poziomu cukru we krwi. Diabetolodzy zalecają ograniczenie słodkich napojów, ciast, ciasteczek, placków, cukierków i innych słodyczy. Sprawdzaj etykiety produktów spożywczych, ponieważ cukier może pojawiać się w podstępnych miejscach, takich jak keczup, sos do makaronu i dressing do sałatek.
- ograniczaj rafinowane węglowodany - podobnie jak słodkie pokarmy, rafinowane węglowodany mogą również powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Należą do nich chipsy ziemniaczane, biały makaron, biały chleb, wiele rodzajów płatków śniadaniowych, pizza i krakersy,
- wybieraj produkty bogate w błonnik - zwiększenie spożycia warzyw to świetny sposób na uzyskanie większej ilości błonnika . Wybierając węglowodany, szukaj odmian bogatych w błonnik, który spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku. Dietetycy sugerują pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, fasolę, soczewicę, orzechy, nasiona i brązowy ryż. Wybieraj owoce bogate w błonnik, takie jak maliny, jabłka (ze skórką) i pomarańcze, zamiast soków owocowych lub przekąsek owocowych,
- dbaj o nawodnienie organizmu - picie zaledwie szklanki wody przy każdym posiłku może spowolnić wzrost poziomu cukru we krwi,
- priorytetem jest sen - osoby, które nie śpią wystarczająco długo, mogą mieć problemy z insulinoopornością, co oznacza, że nie są w stanie wykorzystać glukozy w sposób, w jaki normalnie robi to organizm, i mogą mieć wyższy poziom cukru we krwi niż normalnie,
- praktykuj techniki radzenia sobie ze stresem - hormony, które są uwalniane pod wpływem stresu, powodują wzrost poziomu glukozy we krwi. Zmniejsz stres poprzez regularne ćwiczenia, zbilansowane posiłki, dużo snu, czas z dala od technologii, medytację, jogę i czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi,
- nie używaj produktów tytoniowych - nikotyna zwiększa poziom cukru we krwi i utrudnia jego kontrolowanie. Jeśli palisz lub używasz produktów tytoniowych , zapytaj swojego lekarza pierwszego kontaktu o najlepszy sposób na rzucenie nałogu,
- ogranicz spożycie alkoholu - napoje alkoholowe mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi i prowadzić do ekstremalnie niskiego poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą. Jeśli masz cukrzycę lub stan przedcukrzycowy , zapytaj swojego lekarza, ile alkoholu można bezpiecznie wypić,
- bądź konsekwentny w kwestii pór posiłków - jedzenie mniej więcej o tej samej porze i w tej samej ilości każdego dnia jest ważnym czynnikiem w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Jakie są objawy wysokiego poziomu cukru we krwi?
Do wysokiego poziomu cukru we krwi mogą prowadzić następujące czynniki:
- spożywanie dużej ilości węglowodanów lub słodkich pokarmów,
- za mało ćwiczeń,
- odwodnienie,
- stres,
- niedobór snu,
- niektóre choroby, urazy i infekcje,
- konkretne leki, np. sterydy.
Do objawów wysokiego poziomu cukru we krwi należą:
- częste oddawanie moczu,
- zwiększone pragnienie,
- słabość,
- zmęczenie,
- niewyraźne widzenie,
- problemy z koncentracją,
- bóle głowy,
- niewyjaśniona utrata wagi,
- nawracające infekcje.
Jakie są objawy niskiego poziomu cukru we krwi?
Na przeciwległym końcu spektrum znajduje się niski poziom cukru we krwi. Niski poziom cukru we krwi może być spowodowany przez:
- niejedzenie wystarczającej ilości jedzenia,
- picie zbyt dużej ilości alkoholu bez jedzenia,
- niektóre schorzenia wątroby i nerek,
- nadprodukcja insuliny w organizmie,
- niedobory hormonalne,
Objawy niskiego poziomu cukru we krwi obejmują:
- zawrót głowy,
- drżenie,
- pocenie się lub zimna, wilgotna skóra,
- nerwowość,
- drażliwość,
- lęk,
- ból głowy,
- szybkie bicie serca,
- dezorientacja
Jeśli doświadczasz tych objawów, ale czujesz się lepiej po jedzeniu, prawdopodobnie jest to sytuacja jednorazowa natomiast jeśli objawy występują przez wiele dni, czas sprawdzić poziom cukru we krwi.