|
Wartość odżywcza w 100 g proszku |
Wartość odżywcza w 100 ml gotowego mleka |
Wartość energetyczna kJ |
2028 |
281 |
Wartość energetyczna kcal |
483 |
67 |
Tłuszcz, w tym: g |
21,5 |
3 |
- kwasy tłuszczowe nasycone g |
4,5 |
0,6 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone g |
10 |
1,4 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone g |
4,7 |
0,7 |
Węglowodany, w tym: g |
65,1 |
9 |
- cukry g |
65,1 |
9 |
Błonnik g |
0,18 |
0,025 |
Białko g |
7,3 |
1 |
Sól g |
0,24 |
0,03 |
Witaminy: |
|
|
Witamina A µg |
433 |
60,4 (15%) |
Witamina D µg |
7,6 |
1,05 (15%) |
Witamina C mg |
110 |
15,25 (34%) |
Ryboflawina (B2) mg |
1,8 |
0,25 (36%) |
Witamina B12 µg |
2,9 |
0,4 (50%) |
Składniki mineralne: |
|
|
Wapń mg |
916 |
127 (23%) |
Żelazo mg |
8,7 |
1,2 (15%) |
Cynk mg |
5,4 |
0,75 (15%) |
Jod mg |
130 |
18,03 (23%) |
Inne: |
|
|
Kwas linolowy mg |
4000 |
555 |
Kwas α-linolenowy mg |
600 |
83 |
Laktoza g |
65,1 |
9 |
2'-FL g |
0,18 |
0,025 |
* ZDS - Zalecane dzienne spożycie |
|
Zawartość miarki: 4,62 g, 100 ml gotowego mleka = 3 płaskie miarki proszku (13,86 g) + 90 ml wody.
Składniki: mleko pełne (48%), mleko odtłuszczone (25%), laktoza (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), permeat serwatkowy (z mleka), węglan wapnia, emulgator [lecytyny (z soi), regulator kwasowości (fosforany potasu), 2'-fukozylolaktoza (2'-FL)(zawiera laktozę), witaminy (C, B2, A, D, B12), siarczan żelazawy, siarczan cynku, kultury bakterii L.reuteri (DSM 17938*), jodek potasu
*zgodnie z licencją BioGaia AB