|
Wartość odżywcza w 100 g proszku |
Wartość odżywcza w 100 ml gotowego mleka |
Wartość energetyczna kJ |
2095 |
279 |
Wartość energetyczna kcal |
500 |
67 |
Tłuszcz, w tym: g |
24,2 |
3,2 |
- kwasy tłuszczowe nasycone g |
2,5 |
0,3 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone g |
16 |
2,1 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: g |
4,4 |
0,6 |
- kwas linolowy mg |
3700 |
496 |
- kwas α-linolenowy mg |
340 |
45,6 |
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) mg |
125 |
16,8 |
Węglowodany, w tym: g |
62 |
8,3 |
- cukry, w tym: g |
62 |
8,3 |
- laktoza g |
62 |
8,3 |
Błonnik, w tym: g |
0,19 |
0,03 |
- 2'-FL g |
0,19 |
0,03 |
Białko g |
8,5 |
1,14 |
Witaminy: |
|
|
Witamina A µg |
460 |
61,6 |
Witamina D µg |
12,5 |
1,7 |
Witamina E mg |
11,5 |
1,5 |
Witamina K µg |
38 |
5,1 |
Witamina C mg |
72 |
9,6 |
Tiamina (B1) mg |
0,5 |
0,07 |
Ryboflawina (B2) mg |
1,1 |
0,15 |
Niacyna (B3) mg |
4 |
0,54 |
Witamina B6 mg |
0,3 |
0,04 |
Kwas foliowy µg |
84 |
11,3 |
Witamina B12 µg |
1,2 |
0,16 |
Biotyna µg |
13 |
1,7 |
Kwas pantotenowy mg |
3,2 |
0,4 |
Składniki mineralne: |
|
|
Sód mg |
255 |
34,2 |
Potas mg |
660 |
88,4 |
Chlor mg |
360 |
48,2 |
Wapń mg |
490 |
65,7 |
Fosfor mg |
300 |
40,2 |
Magnez mg |
33 |
4,4 |
Żelazo mg |
6,6 |
0,9 |
Cynk mg |
3,6 |
0,5 |
Miedź mg |
0,4 |
0,05 |
Mangan mg |
0,18 |
0,02 |
Fluor mg |
≤0,06 |
≤0,01 |
Selen µg |
25 |
3,4 |
Jod µg |
105 |
14,1 |
Zawartość miarki: 4,47 g, 100 ml gotowego mleka = 3 płaskie miarki proszku (13,41 g) + 90 ml wody.
Składniki: mleko odtłuszczone, laktoza (z mleka), oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej rzepakowy), odmineralizowana serwatka (z mleka), permeat serwatkowy (z mleka), cytrynian wapnia, emulgator [(lecytyny z (soi)], fosforan sodu, olej rybi, cytrynian potasu, chlorek potasu, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), L-fenyloalanina, 2'-fukozylo-D-laktoza (2'FL) (z mleka), witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B1, A, B2, B6, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), chlorek magnezu, fosforan potasu, L-leucyna, L-izoleucyna, L-tryptofan, L-histydyna, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, kultury bakterii Lactobacillus reuteri (DSM17938*), siarczan miedzi (II), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu
*zgodnie z licencją BioGaia AB