|
Wartość odżywcza w 100 g proszku |
Wartość odżywcza w 100 ml gotowego mleka |
Wartość energetyczna kJ |
2028 |
281 |
Wartość energetyczna kcal |
484 |
67 |
Tłuszcz, w tym: g |
21,5 |
3 |
- kwasy tłuszczowe nasycone g |
4,5 |
0,6 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone g |
10 |
1,4 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
4,7 |
0,7 |
Węglowodany, w tym: g |
65,2 |
9 |
- cukry |
65,2 |
9 |
Białko g |
7,3 |
1 |
Witaminy: |
|
|
Witamina A µg |
433 |
60,04 (15%*) |
Witamina D µg |
7,6 |
1,05 (15%*) |
Witamina C mg |
110 |
15,25 (34%*) |
Ryboflawina (B2) mg |
1,8 |
0,25 (36%*) |
Witamina B12 µg |
2,9 |
0,4 (50%*) |
Składniki mineralne: |
|
|
Sól g |
0,24 |
0,03 |
Wapń mg |
916 |
127 (23%*) |
Żelazo mg |
8,7 |
1,2 (15%*) |
Cynk mg |
5,4 |
0,75 (15%*) |
Jod µg |
130 |
18,03 (23%*) |
* % Referencyjnej Wartości Spożycia
Zawartość miarki: 4,62 g 100 ml gotowego mleka = 3 płaskie miarki proszku (13,86 g) + 90 ml wody
mleko pełne (48 %), mleko odtłuszczone (25 %), laktoza (z mleka), maltodekstryna, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), permeat serwatkowy (z mleka), cytrynian wapnia, regulator kwasowości (fosforany potasu), emulgator [lecytyny (z soi)], węglan wapnia, witaminy (C, B2, B1, A, biotyna, D, B12), siarczan żelaza (II), siarczan cynku, przeciwutleniacze (mieszanina tokoferoli, palmitynian L-askorbylu), kultury bakterii Bifidobacterium lactis, jodek potasu.