Opis produktu
Olimp Nutramil Protein to baton wysokoenergetyczny i bogaty w białko. Zawiera: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy. Produkt przeznaczony do postepowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, rozległymi oparzeniami, anoreksją); w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji. Może być stosowany jako uzupełnienie codziennej diety.
Zalecane spożycie
Zależnie od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu, 1-2 batony na dobę jako uzupełnienie diety, o ile lekarz nie zaleci inaczej.
Składniki
Wartość odżywcza w 60 g produktu, 1 baton:- Wartość energetyczna- 995 kJ/ 237 kcal
- Tłuszcz- 9,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 3,2 g
- Węglowodany- 19,8 g, w tym cukry- 12,6 g
- Błonnik- 2,2 g
- Białko- 16,8 g
- L-leucyna- 3 g
- Sól- 0,25 g
- Witamina A- 164,4 µg
- Witamina D- 5,2 µg
- Witamina K- 15,6 µg
- Witamina C- 42 mg
- Tiamina- 0,4 mg
- Ryboflawina- 0,52 mg
- Witamina B6- 0,52 mg
- Niacyna- 4,2 mg
- Kwas foliowy- 49,2 µg
- Kwas pantotenowy- 1,6 mg
- Biotyna- 11,4 µg
- Witamina E- 4,2 mg
- Sód- 98,4 mg
- Chlorki- 76,8 mg
- Potas- 192 mg
- Wapń- 328,8 mg
- Fosfor- 151,2 mg
- Magnez- 39,6 mg
- Cynk- 2,3 mg
- Jod- 23,4 µg
- Selen- 7,8 µg
- Mangan- 0,4 mg
- Chrom- 6 µg
- Molibden- 31,2 µg
Skład: 32% białka mleka, syrop glukozowy, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), olej roślinny (rzepakowy), L-leucyna, fruktooligosacharydy, polidekstroza, substancja utrzymującą wilgoć – glicerol; aromaty, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (tłuszcz kakaowy 10-12%), weglan wapnia, cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, emulgator – lecytyny (sojowe); PureWay-C® (kwas L-askorbinowy – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian cynku, nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – wit. D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – wit. A, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, rybo_awina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – wit. K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, molibdenian(VI) sodu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, D-biotyna – biotyna. Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z jaj, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, nasion sezamu.
Dodatkowe informacje
- Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
- Baton jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Ostrzeżenia i środki ostrożności
- Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
- Nie stosować w galaktozemii.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.