Czarny czosnek JULEKO do czosnek ekologiczny, który jest poddawany długiej, stopniowej fermentacji w ściśle określonych warunkach. Fermentacja czosnku jest w pełni naturalna, bez ingerencji żadnych składników konserwujących. Proces ten trwa około 6-9 tygodni. Dzięki fermentacji czosnek zyskuje o wiele większe stężenie przeciwutleniaczy oraz zwiększa się możliwość przyswojenia substancji odżywczych. Zawiera aż 15 aminokwasów: tryptofan, lizyna, izoleucyna, leucyna, fenyloalanina, treonina, walina, asparagina, tyrozyna, kwas glutaminowy, glicyna, cysteina, alanina, prolina, seryna.
Czarny czosnek dzięki procesowi fermentacji traci swój charakterystyczny smak i zapach. Jest to ogromna zaleta dla pacjentów, którzy nie są w stanie zjeść tradycyjnego czosnku ze względu na jego intensywny, niekiedy ostrawy smak. Czarny czosnek ma słodko-kwaśny posmak, często porównywany jest przez pacjentów do suszonej śliwki. Po fermentacji ząbki czosnku stają się miękkie i łagodne.