Drinki dla chorych z zawartością protein są cennym wsparciem żywieniowym dla pacjentów onkologicznych. Mogą być stosowane jako samodzielny posiłek lub uzupełnienie diety między posiłkami. Należy pamiętać o tym, że nie mogą stanowić jedynego źródła pożywienia. Warto skorzystać z cennych porad dietetyka klinicznego, by odpowiednio zbilansować dietę pacjenta. Preparaty (np. Nutridrink Multi Fibre) są gotowe do spożycia, najlepiej jeśli je podamy w wersji schłodzonej. Można dodawać je do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej. Po otwarciu opakowania można je przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny. Apetizery dla osób starszych wzmacniają organizm, pomagają radzić sobie z dysfagią i innymi częstymi niedomaganiami seniorów.
Jak żywić osoby starsze?
Dla seniorów rekomendowane jest spożycie białka na poziomie 1–1,2 g na kg masy ciała. Dla przykładu, siedemdziesięciolatka ważąca 60 kilogramów powinna codziennie spożywać około 70 g białka. Głównym jego źródłem są różne gatunki mięs, jaja, ryby, mleko, jego przetwory oraz rośliny strączkowe. Warto zaznaczyć, że białko zwierzęce nie posiada wszystkich niezbędnych aminokwasów i w diecie dla osób starszych koniecznie powinno się wprowadzić produkty będące źródłem zwierzęcych protein. Warto też zastosować kilka uniwersalnych zasad dotyczących nawyków żywieniowych, które wprowadzamy na co dzień:
- o ile to możliwe, posiłki są spożywane w pozycji siedzącej,
- wkładamy do ust małe kęsy pokarmu, mają być powoli i dokładnie przeżuwane, unikamy pośpiechu,
- ograniczamy spożywanie dań o mieszanej konsystencji, np. zup z grzankami,
- unikamy łykowatych warzyw i owoców, produktów twardych i suchych,
- jeśli istnieje taka konieczność, zagęszczamy płyny do konsystencji płynnego miodu na przykład za pomocą preparatu Nutilis Clear,
- dostosowujemy konsystencję posiłków do stanu zdrowia osoby starszej, można je rozgnieść widelcem lub zmiksować do konsystencji pasty.
Dieta seniora bez zębów
Czas nie stoi w miejscu i nie jesteśmy w stanie go zatrzymać. Prędzej czy później przyjdzie nam się zmagać z negatywnymi skutkami starzenia. Trzeba pogodzić się z faktem, że zmienia się funkcjonowanie całego organizmu. Jednym z głównych czynników, które utrudniają jedzenie i przełykanie pożywienia jest utrata zębów. Oczywiście w dzisiejszych czasach korzystamy z zabiegów stomatologicznych i protetycznych, które pomagają uzupełnić braki w uzębieniu, jednak protezy nie zastąpią w pełni własnych zębów. Warto wiedzieć, że w starszym wieku wiele osób ma kłopoty z połykaniem. Zaburzony proces połykania określa się terminem dysfagii. Może ona dotykać nawet połowy populacji osób w podeszłym wieku. Pamiętajmy o tym, że w diecie pacjentów z dysfagią unikamy produktów kleistych oraz wiotkich warzyw, na przykład liści szpinaku lub sałaty. Rozdrabniamy posiłki. Nie są również zalecane owoce z dużą zawartością wody takie jak arbuzy czy melony. Spożywamy duże ilości wody, ale spożywamy ją regularnie przez cały dzień, małymi łykami, unikamy drażniących przełyk gorących płynów takich jak kawa, mocna herbata. Owoce jemy bez skórek, można je gotować i przecierać.
Żywienie w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka osoby w coraz młodszym wieku. Nie jest tak groźna jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), niemniej jednak w znacznym stopniu ogranicza ich ruchomość, towarzyszy jej dotkliwy ból, który uniemożliwia sprawne poruszanie się. Oprócz białka, które jest jednym z podstawowych budulców chrząstki stawowej, w diecie na zwyrodnienie stawów powinniśmy zadbać o dostarczenie odpowiedniej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy C. Warto wprowadzić elementy kuchni śródziemnomorskiej, opartej na spożywaniu dużej ilości warzyw, owoców morza, pomidorów, oliwy z oliwek, ryb. Pamiętajmy o wprowadzeniu produktów, które bazują na żelatynie pozyskiwanej z tkanek zwierzęcych. To bogate źródło kolagenu. Wśród polecanych potraw możemy wymienić:
- wszelkie galarety mięsne i rybne,
- rosół na kurze,
- podroby i przetwory mięsne,
- salcesony,
- kawior.
Z pewnością warto nawiązać długoterminową współpracę z dietetykiem, który pozna nawyki żywieniowe pacjenta, preferencje dietetyczne, może zlecić wykonanie dodatkowych badań i na ich podstawie określić indywidualny plan żywieniowy. Stosowanie się do jego zaleceń może bardzo korzystnie podreperować nadwątlone siły. Preparaty odżywcze dla chorych np. Diasip podawajmy zawsze w ścisłej współpracy z lekarzem prowadzącym. Nie lekceważmy przeciwskazań do ich stosowania.