Opis
Protifar, produkt wysokobiałkowy, smak neutralny zawiera dużą ilość białka ważnego w przypadku hipoproteinemii. Neutralny smak nie zmienia smaku i zapachu potraw. Proszek posiada niewielką zawartość sodu, potasu i fosforu oraz małą ilość tłuszczu. Produkt bezglutenowy.
Zastosowanie
Do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii, w szczególności w przypadku: oparzenia, zaburzenia gojenia ran, odleżyny, nadmierna utrata białka z wydzielinami oraz wydalinami ustrojowymi.
Zalecane spożycie
- Dawkowanie powinno być określone przez lekarza lub dietetyka.
- Proszek może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw i napojów. Przygotowaną porcje pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Puszka zawiera miarkę do odmierzania proszku. 1 płaska miarka = 2,5 g = 2,2 g białka
Skład
100 ml produktu zawiera: wartość energetyczna: 1560kJ/368kcal; tłuszcz 1,6g, w tym kwasy nasycone 1,2g; węglowodany 1,2g, w tym cukry 1,2g, laktoza 1,2g; błonnik 0g; białko 87,2g; sól 0,28g. Sód 110mg, potas 140mg, chlorki 80mg, wapń 1350mg, fosfor 700mg, magnez (Mg) <=20mg. Osmolarność (roztw. 10%) 25. Procent (%) energii z: tłuszczu 4, węglowodanów 1, błonnika 0, białka 95.
Przechowywanie
- Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu.
- Nie przechowywać w lodówce.
Ostrzeżenia i środki ostrożności
- Nie stosować u pacjentów wymagających diety z ograniczoną zawartością białka.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.