Opis
Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczania. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nasiona lnu wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie.
Zastosowanie
Uzupełnienie codziennej zbilansowanej diety.
Zalecane spożycie
- 1 łyżeczkę lnu mielonego złocistego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu.
Można stosować jako dodatek do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
Skład
Mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) uzyskane w procesie odtłuszczania (100%).
100 g produktu zawiera: Wartość energetyczna (energia) 1375 kJ/330 kcal, Tłuszcz 11 g, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,9 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,8 g. Węglowodany 7,4 g, w tym: cukry 2,5 g. Błonnik 33 g, Białko 35 g, Sól 0,11 g.
Przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
Dodatkowe informacje
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
- Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Nasiona lnu nie zawierają glutenu.