Opis
Latopic, to preparat przeznaczony do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS). Preparat zawiera 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Bakterie kwasu mlekowego mogą korzystnie wpływać na przebieg atopowego zapalenia skóry, łagodząc nasilenie zmian skórnych. Zastosowane w diecie bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększania szczelności bariery jelitowej, utrzymania równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie oraz stymulować wydzielanie śluzu.
Zastosowanie
Do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS).
Zalecane spożycie
Dziennie: 1 kapsułkę przez co najmniej 3 miesiące.
W przypadku niemowląt, dzieci i osób z trudnościami z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Skład
1 kapsułka zawiera: maltodekstrynę, składnik kapsułki - żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w proporcjach: 50% Lactobacilluscasei ŁOCK 0919(dawniej LactobacillusparacaseiŁOCK 0919), 25% Lactobacillusrhamnosus ŁOCK 0908 (dawniej LactobacilluscaseiŁOCK 0908), 25% Lactobacillusrhamnosus ŁOCK 0900 (dawniej LactobacilluscaseiŁOCK 0900), barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz -kwas askorbinowy.
Przechowywanie
- W lodówce (2ºC - 8ºC).
- W miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
- Chronić przed wilgocią.
- Jeżeli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25ºC, należy go spożyć w ciągu 2 tygodni.
Dodatkowe informacje
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Wskazane jest ostrożne stosowanie bakterii kwasu mlekowego u niemowląt z ciężkim upośledzeniem odporności.
- Nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia.
- Przeznaczony dla niemowląt, dzieci i dorosłych.
- Preparat jest żywnością niekompletną.
- Nie należy stosować go pozajelitowo.