Czym jest kolagen morski?
Kolagen to obfite białko występujące w całym ciele człowieka, szczególnie w skórze i tkance łącznej. Kolagen stanowi 70-80% skóry i przyczynia się do jej elastyczności. Kolagen występuje tylko u zwierząt i można go pozyskiwać z różnych źródeł; kolagen rybi (morski) pozyskiwany jest ze skóry i łusek ryb. Wiele osób przyjmuje suplementy kolagenu rybiego na skórę, ponieważ kolagen morski zawiera głównie włókna kolagenu typu I, takie same włókna kolagenu, które tworzą większość ludzkiej skóry. Uważa się, że kolagen typu I, jest najbardziej biodostępny dla skóry.
Jaka dawka kolagenu rybiego dziennie jest optymalna?
Badania, które udowodniły skuteczność suplementacji kolagenem morskim, stosowały co najmniej 500 mg kolagenu morskiego. W związku z tym zalecamy tę dawkę jako minimalną jednak silniejsze efekty można zaobserwować przy wyższych dawkach.
Czy kolagen morski (rybi) ma rybi posmak?
Białka kolagenu morskiego w ich najsurowszej postaci, takiej jak skóra rybia i bulion, mają rybi smak. Jednak peptydy kolagenu rybiego zostały wyizolowane w formie proszku, który można rozpuścić w wodzie, soku, koktajlach lub shake'ach. Peptydy kolagenu morskiego są bezsmakowe, bezwonne, więc nie wpłyną na zapach ani smak Twojego jedzenia/napoju.
Czy kolagen morski (rybi) jest bezpieczny?
Kolagen morski nie jest bezpieczny dla osób z alergią na ryby. Jednak zazwyczaj kolagen morski jest dobrze tolerowany. Nadmierne spożycie jakichkolwiek składników odżywczych może być szkodliwe, dlatego najlepiej wybrać suplement diety zawierający kontrolowane dawki kolagenu morskiego i innych składników.