Coraz więcej osób wraca do naturalnych metod leczenia, wsparcia odporności czy walki z infekcjami. Dlatego śmiało można stwierdzić, że czosnek przeżywa swego rodzaju renesans nie tylko w świecie kulinarnym stosowany jako przyprawa, ale także jako środek leczniczy. Opinie o czosnku nadal są różnorodne. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodania choć odrobiny czosnku, a dla innych jest to zbędny dodatek psujący smak potrawy. Warto popatrzeć na czosnek jako na połączenie dwóch korzyści. Zarówno smakowych jak i zdrowotnych. Idealnym przykładem tego połączenia jest właśnie czarny czosnek. Znany jest już od wieków, wywodzi się a Azji i staje się coraz bardziej popularny i doceniany. Czarny czosnek znany był już w starożytności. Posiada niepowtarzalny smak oraz drogocenne właściwości. Myślę, że śmiało możemy zaliczyć go do tzw. Superfood. Na co działa czarny czosnek? Przede wszystkim wspomaga naturalną odporność organizmu ludzkiego. Dzięki swojemu specyficznemu smakowi nadaje wielu potrawom niepowtarzalny aromat i smak.
W jaki sposób powstaje czarny czosnek?
Czarny czosnek powstaje podczas procesu podobnego do karmelizacji. Przez około miesiąc zostaje poddawany temperaturze od 60-80 stopni Celsjusza oraz sporej wilgotności. Cały ten długotrwały proces nazywa się reakcją Maillarda. Czosnek zostaje umieszczony na kilka tygodni w specjalnych komorach, które pomagają zachować ściśle określone warunki tego procesu. Po zakończeniu tego procesu możemy cieszyć się zupełnie nowym produktem, jakim jest czarny czosnek. Biały czosnek zmienia swój smak, kolor, zapach oraz swoja strukturę. Zmieniają się również jego właściwości. Składniki mineralne i substancje aktywne stają się lepiej przyswajalne dla naszego organizmu. Głównym składnikiem aktywnym jest S-allilocysteina (SAC) posiadająca wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Tak powstały czarny czosnek występuje na rynku jako całościowe główki, lub w formie pasty, przechowywanej w szklanych słoiczkach. Większość produktów na bazie czarnego czosnku ma specjalne certyfikaty oraz oznaczenia BIO, co świadczy o ich wysokiej jakości.
Czarny czosnek z czym jeść?
Czarny czosnek można dodawać do potraw. Można też go jeść jako przekąskę lub rozsmarować na pieczywie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup. Podkreśli smak sałatek warzywnych oraz sosów. Bardzo dobrze podkreśla smak potraw mięsnych. Dzięki dodaniu czarnego czosnku do marynaty drób, wieprzowina lub inne mięso zyska niesamowity aromat i smak po upieczeniu. Wzbogaci smak warzyw grillowanych. Sprawdzi się jako dodatek do herbaty i mleka z miodem. W krajach azjatyckich dodawany jest także do produkcji piwa oraz słodyczy. Włączony do diety doskonale pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Można spożywać czarny czosnek jedząc go zwyczajnie łyżeczką ze słoika. Czarny czosnek tworzy idealne połącznie z winem, serem czy do włoskiej przystawki carpacico.
Czarny czosnek- właściwości
Czarny czosnek posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia ludzkiego. Między innymi posiada silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Pomaga również w profilaktyce nowotworowej. Wspomaga pracę większości narządów.
Oprócz tego należy jeszcze wspomnieć, że:
- przeciwdziała procesom starzenia się - silne działanie antyoksydacyjne,
- wspomaga pracę wątroby,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- stanowi źródło, magnezu, wapnia, cynku, siarki oraz żelaza,
- może zapobiegać zapaleniom błony śluzowej żołądka,
- obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi,
- wspomaga krążenie krwi i proces jej krzepnięcia przez co zapobiega zawałom serca i udarom mózgu,
- zawiera siarkę, która wchodzi w skład aminokwasów: cysteiny i metioniny i dlatego pozytywnie wpływa na paznokcie, włosy i skórę,
- czarny czosnek pomaga zwalczać przeziębienie oraz grypę,
- niweluje namnażanie się bakterii w stanach infekcyjnych różnego pochodzenia.
Czarny czosnek- zastosowanie
Czarny czosnek dzięki procesowi fermentacji jakiemu jest poddawany, praktycznie zupełnie traci ten charakterystyczny, drażniący posmak. Smak czarnego czosnku określiłabym jako przepyszny, słodki i intensywny smak przypomina smak suszonej śliwki. Czarny czosnek można stosować zarówno jako dodatek do dań i deserów oraz można spożywać samego. Czarny czosnek występuje w formie gotowych główek czosnku lub w formie pasty. Producenci, którzy produkują preparaty czarnego czosnku, zalecają aby najlepiej przyjmować go rano. Stosowany wieczorem może dać efekt pobudzenia. Ze względu na ten efekt pobudzenia, idealnie sprawdzi się dla osób żyjących aktywnie, uprawiających sport. Ząbek czarnego czosnku, lub kilka łyżek pasty z czarnego czosnku dodane do owsianki, jogurtu lub koktajlu idealnie sprawdzą się zarówno przed jak i po treningu.
Czy czarny czosnek jest lepszy od surowego?
Czarny czosnek posiada podobne właściwości, co surowy. Główną korzyścią pierwszego jest lepsza przyswajalność składników aktywnych i mineralnych przez organizm ludzki. W takiej formie nie występują również problemy z trawieniem oraz dyskomfortem związanym z nieprzyjemnym zapachem z ust czy odbijaniem. Tutaj wracam z tematem podziału na osoby lubiące tradycyjny biały czosnek i te, które go nie lubią. Myślę, że dla osób, które nie przepadają za dodatkiem białego czosnku do potraw, czarny czosnek będzie znakomitym rozwiązaniem. Szczególnie dlatego, że czarny czosnek praktycznie w ogóle nie ma tego drażniącego posmaku co tradycyjny biały czosnek.
Czarny czosnek- przeciwskazania
Czarny czosnek jest uznany powszechnie za bezpieczny dla zdrowia. Jednak istnieją pewne przeciwskazania. Nie poleca się go kobietom w ciąży oraz karmiących piersią. Nie powinny go również stosować osoby wykazujące objawy uczulenia głównie na allinazę, jednakże bardzo rzadko się tak zdarza. Na ten moment nie są znane skutki uboczne zażywania czarnego czosnku, jednak jeżeli pacjent zażywa inne leki, warto przed zastosowaniem skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Bibliografia:
1. Jerzy Lutomski, Czosnek znany i nieznany.